The last Xerox machine.

Jeg gikk nylig til innkjøp av en svær Xerox-skriver som gjorde det bra på alatest. Valget sto mellom den og en annen, men fordi jeg har hørt "Xerox machine" så mange ganger i dumme amerikanske filmer, så synes jeg det ville være kult å eie en. For å sette i tonere måtte jeg åpne opp skriveren, og jeg tittet da inn i et teknisk vidunder! Jeg elsker disse små opplevelsene av å leve i fremtiden. Det er bare en skriver, men når jeg ville hatt de største vanskeligheter med å gjenskape Gutenbergs trykkepresse av 1450, så må det være lov å bli imponert av dagens teknologi.  Affordable (ordfattig norsk) er det óg.  Ifølge Wikipedia, solgte Gutenberg i år 1455 bibler for 300 floriner, som tilsvarte 3 årslønner for en "vanlig arbeider". I dag kan jeg kjøpe en bibel (for no apparent reason) med én times arbeid, og tilmed en dyr trykkemaskin for under 3 dagslønner.

Det er pussig å tenke på at disse 500+ årene med utvikling av trykkemaskinen egentlig bare var en lang midlertidig løsning. Forhåpentligvis blir min nye Xerox den siste skriveren jeg noen gang trenger, da det meste av institusjoner snart bare krever elektronisk innsending. Muligens vil de kommende papirtynne og fleksible OLED-skjermene gi dødsstøtet til printerindustrien og behovet for å trykke noe på et papirark?


Hvilke andre ting rundt oss er kun midlertidige løsninger; deres formål i ferd med å bli assimilert av andre teknologier?

Etter å ha overspilt Battlefield 2: BC2, hadde jeg tenkt å kjøpe en dyr GPU (graphics processing unit) for å kunne spille Battlefield 3, men i siste stund tok jeg til fornuft og bestemte meg for å legge gaming på hylla.  Og jeg kommer sannsynligvis aldri mer til å kjøpe et skjermkort, siden Intel og AMD nå putter dedikerte grafikk-kjerner i sine multi-kjerne prosessorer (CPU-->APU).  Om få år vil du kunne kjøre tunge, grafikk-krevende applikasjoner kun ved hjelp av hovedprosessoren.  Jeg tror også strømforsyningen i forbruker-PC'en vil bli integrert i hovedkortet: Skjermkortet forsvinner, og til eksempel kan flash-disker og overflødige DVD/Blu-Ray-spillere allerede nå drives med USB-kontakt til hovedkortet.  Til slutt har du igjen en PSU (power supply unit) med bare én enkel ledning til hovedkortet, som vil være en snodig og plasskrevende løsning.

Bensin/dieselmotorer, telefonledninger til husstander og hustelefoni, bøker, musikk, filmer, bilder...teknologier skiftes ut, blir usynlige.  Nå kan du tilmed erstatte ditt kjæledyr med feks. Wii's Puppy Luv.  Du trenger ikke å gi det digitale dyret mat som er energikrevende og miljøbelastende å fremskaffe, det produserer ikke drivhusgasser, og når du slår av Wii'en sover dyret så lenge du vil.

No, really...Jeg tror at en påskyndet utvikling av teknologi og effektivisering av bruken av den er av stor viktighet.  Jeg vet ikke noe annet som kan gjøre slutt på den enorme lidelsen blant mennesker og dyr.  Men akkurat nå har dette med å forminske og forenkle helt klart betydning for meg personlig.

"Life is 90% maintenance."

Dette sitatet er fra Steven Spielbergs miniserie Taken, og jeg husker det fremdeles fordi jeg ofte har tenkt over det.  En dimensjon av sitatet er tingenes verden.  Hvor ofte har jeg ikke sett meg selv og andre bli bundet av å eie noe de egentlig ikke trenger, eller bare trenger fordi det ikke finnes bedre løsninger?  Hvor mye tid har jeg ikke brukt på å rett og slett flytte ting for meg selv og andre?  Kjøpe, flytte, rengjøre, reparere, selge.  Jeg blir tynget av å eie mye, og jeg blir tynget av å eie feil.

Dog, nære forbedringer i samfunnet og i mitt eget liv, anno 2011, innebærer kun midlertidige løsninger, ultimately (norsk, hrmpf..).  Vi er skapt av naturen rundt oss, og formet verden rundt oss ut ifra hvordan vi selv fungerer.  Gitt at den akselererende teknologiske utvikling gjør menneskeheten til maskinintelligens, så forandres forutsetningen for samfunnets infrastruktur.  Vi trenger ikke lenger mat, hus, veier, og de millioner oppfinnelser vi har omringet våre store kropper med for å ha det bra og...vel, formere oss.

Det er ikke bare siste gang vi produserer trykkemaskiner.  Det er siste gang vi produserer teknologi, i allminnelig forstand.  Mitt mål - å få mine eiendeler til å forsvinne, og endelig meg selv.  Vår skjebne - å forsvinne alle mann, og våre eiendeler med oss.

5 kommentarer.

Julie Halvorsen ♡

10.okt.2011 kl.16:06

sv/ Ja det kan jeg si meg enig i, men jeg synes også at noe av ubehaget som kommer av spenningen gjør den så utrolig bra! Det er sånn at etter å ha sett denne filmen så er man anspent, og sliten - da har filmskaperen fått til det han ville. Men altså, smak og behag, alle liker ikke det samme ;)

haakonsk

12.okt.2011 kl.23:24

Bra innlegg og interessant avslutning!

Personlig er jeg litt skeptisk til å overføre min hjerne fra biologi til maskin-intelligens i redsel for at det som oppstår bare skal være en kopi av min intelligens, og ikke "meg selv". Men det er forholdsvis lenge til vi får muligheten til å gjøre det, så godt mulig jeg forandrer mening innen det blir mulig. En inkrementell oppgradering av hjernen vil jeg nok være mindre skeptisk til.

Þormóðr

13.okt.2011 kl.01:09

haakonsk: Ja, det virker i dag som en umulig oppgave å forflytte selvet på en slik måte. Jeg er en advocate for all-the-way, fordi det løser så mange problemer og er mer praktisk. Selv anser jeg ikke selvet for å være en ting, men noe illusorisk, og mener at alt som eksisterer for oss er våre egne tanker. Altså, ingen tenker, bare tanker. Hva betyr forskjellen på to bevisstheter med ca. samme minner og tankemønstre - er ikke det det samme som skjer hver natt du legger deg, og noen våkner neste dag? Det er ingen klar kontinuitet, men du våkner hver morgen og føler at du er du, og det samme vil du gjøre som maskinintelligens. Mange inkrementelle steg i stedet for et abrupt vil være letter å sluke, men kanskje er vår frykt for å forsvinne grunnet i en misforståelse av hva vi egentlig er.

Catharina H.Pedersen

13.okt.2011 kl.17:40

Life is 90% maintenance, I LOVE THAT =)

Sånn i utgangspunktet kan jeg ingenting om skrivere, men vet at vi har en til 300.000 på jobben og den funker som faen =)

Þormóðr

13.okt.2011 kl.22:19

Catharina H.Pedersen: Hei du som definerer deg som Farmen-deltager. Jeg elsker ikke at livet er nitti prosent vedlikehold!

Dette innlegget handlet egentlig ikke om skrivere. Du kan jo prøve å lese det en gang til, så kanskje du får mer ut av det.

 
hits